Így tudsz a WordPressben bejegyzést létrehozni és szerkeszteni

Új bejegyzést szeretnél létrehozni WordPress blogodon? Szeretnél többet megtudni a bejegyzés funkciókról?

A WordPress blogbejegyzés szerkesztőt egyszerű használni. Gyorsan tanulható és kis rutinnal hamar fel tudod tölteni tartalmaid.

Ebben az útmutatóban szeretném kezdő szinten bemutatni a szerkesztő funkcióit, amelyeket jó eséllyel Te is használni fogsz blogod szerkesztésekor.

Előfordulhat, hogy valamely bővítmény (Divi, Elementor) tartalom szerkesztője jelenik meg alapértelmezetten. Ilyenkor nyugodtan nyomj az alapértelmezett szerkesztőre való visszaváltásra. Ekkor jelenik meg a Gutenberg szerkesztő, amelyről az alábbiakban szó lesz.

Új bejegyzés hozzáadása

Az admin felületen bal oldalt menj a bejegyzés menüpontra és ott kattints az „új hozzáadása” gombra. Ugyanezt megteheted az „Összes bejegyzés”-en belül is.

Bejegyzés kezdés

Cím és bekezdés hozzáadása

A bejegyzés legtetején add meg a címét. Ezután elkezdheted írni a bejegyzésed szövegét vagy hozzáadhatod azt a blokkot, amire szükséged van. A blokk hozzáadását akár egér kattintás nélkül is megteheted, csupán használd a „/” jelet, majd utána a blokk nevét. Pl.: „/kép”.

Bejegyzés blank

A szöveg blokkoknál olyanokból választhatsz, mint „Címsor”, „Bekezdés”, „Lista”, „Idézet” stb. Ezeket hozzáadva tudod a megfelelő tartalmat feltölteni a blokkba.

A WordPress mindenhez blokkokat használ. Ilyenek a bekezdések, oszlopok, képek, galériák beágyazások, kódok, widgetek és sok egyéb más. Túl hosszú lenne mindet bemutatni, ezért azt tanácsolom, hogy próbálgasd őket, és tapasztald ki, hogy melyik mit tud és, hogy melyikre lehet szükséged.

Képek, videók és egyéb média hozzáadása

Képek feltöltését a kép blokk hozzáadásával tudod megtenni.

Kép hozzáadása 1

Ha szeretnél képet és tartalmat egymás mellett megjeleníteni, akkor azt a „Média és szöveg” blokkal tudod megtenni. Ez a blokk lehetővé teszi, hogy a szöveg körbevegye a képet.

Média és szöveg

Szeretnél bejegyzésedbe egy videót beágyazni? Ez sem probléma.

Egyrészt a beágyazások között ki tudod választani azt a tartalom szolgáltatót, amelynek videóját vagy hang anyagát szeretnéd megosztani.

Vagy egyszerűen bemásolod a linket és a WordPress automatikusan felismeri.

Videó beágyazás

A videóblokk segítségével közvetlenül honlapodra tudsz feltölteni videófájlokat és azt lejátszani, de ezt nem javaslom, mert lassítja az oldalad.

Helyette inkább valamely videó szolgáltatóra töltsd fel (Youtube vagy Vimeo), majd azt ágyazd be WordPress bejegyzésedbe.

Kategóriák és címkék hozzáadása

A WordPress lehetővé teszi a bejegyzések kategóriákba és címkékbe rendezését. Ezek segítenek tartalmaid logikusabb elrendezésében. Olvasóidnak ezekkel megkönnyítheted adott témájú tartalmak keresését. Plusz SEO szempontból is előny, ha ezek ki vannak töltve.

A kategóriák és címkék blokkok a jobb oldali oszlopon, a Dokumentum beállításai alatt találhatók.

Kategóriák és címkék

Kiemelt kép hozzáadása

A kiemelt kép a cikk fő képe, amely a tartalmat ábrázolja. Ez a bejegyzésed nyitó képe, amely több helyen is megjelenik, mint a bejegyzés legtetején, a blog archívum oldalakon vagy a blog oldaladon.

Szinte az összes WordPress-téma támogatja a kiemelt képfunkciót. A dokumentum jobb oldali oszlopában tudod hozzáadni bejegyzésedhez.

Kiemelt kép

Kivonat hozzáadása

A kivonat a blogbejegyzésed összefoglalója. A legtöbb WordPress sablon automatikusan létrehozza a kivonatot a bejegyzés első néhány sorából (~160 karakter). Ennek az a célja, hogy a látogató ezt elolvasva megértse, hogy miről szól az adott cikk. A Google is figyelembe veszi ezt, amikor azt vizsgálja, hogy az adott keresésre mennyire releváns a tartalmad.

Ez azonban nem mindig a legideálisabb kivonatot eredményezi. Nem a téma lényegét fogja meg vagy nem elég figyelemfelkeltő. Ebben az esetben érdemes sajátkezűleg megírni.

Ezt jobb oldalt a kivonat mező kitöltésével tudod megtenni.

Kivonat

Amennyiben használsz SEO bővítményt (Yoast, Rankmath), akkor érdemes abban kitölteni a kivonatot.

Hozzászólás ki-, bekapcsolás

A WordPress beépített hozzászólási rendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kommentelhessenek bejegyzéseidhez. Az egyes bejegyzésekhez fűzött megjegyzéseket a Dokumentum fülön található „Beszélgetés” blokkban tudod ki-, bekapcsolni.

Hozzászólás kikapcsolás

Közvetlen hivatkozás módosítása

A WordPress alapvetően SEO barát url-ket használ, így automatikusan a blogbejegyzés címe lesz az url cím is.

Ha szeretnéd megváltoztatni, akkor ezt megteheted  jobb oldalt a „Közvetlen hivatkozás” fül alatt.

Közvetlen hivatkozás

Összegzés

Ezek voltak a legfőbb bejegyzés szerkesztési funkciók. Ezen alapok ismeretével már bármikor magabiztosan létre tudsz hozni egy bejegyzést.

Ha szeretnél ennél még részletesebben belemenni, akkor ajánlom figyelmedbe a Wpsuli által készített leckét, amely részletesen végig visz mindenen, ami a bejegyzéshez kapcsolódik.

Ha tetszett a cikk, akkor nézd meg miként tudsz egyszerűen logót készíteni 5 lépésben Canva segítségével.

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Oszd meg Linkedinen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek