A 9+1 legjobb hely, ahonnan letölthetsz jogtiszta ingyenes képeket

„Egy kép többet mond ezer szónál” – Igen, amennyiben a megfelelő képet választod…

A logód, színeid és képeid mind hatással lesznek látogatóidra. Hogy ez a hatás pozitív vagy negatív lesz, csak is azon múlik, hogy a megfelelő képeket választod-e.

„Lehet valahonnan letölteni ingyenes képeket?”

A kérdés, ami szinte minden honlapkészítés során feljön. A válasz egyszerű: Még szép!

Összegyűjtöttem azt a 9+1 helyet, ahonnan letölthetsz jogtiszta nagyfelbontású képeket.

Plusz adok pár hasznos tanácsot képeid szerkesztéséhez, mert a megfelelő kép kiválasztása csak a 0. lépés. Olvasd végig a cikket, hogy többé ne a rosszul kiválasztott / szerkesztett képeid akadályozzák honlapod gyors működését.

1. Unsplash

Unsplash ingyen képek letöltése nagy mennyiségben

Több, mint 50 000 fotós több, mint 300 000 képe közül válogathatsz. Magas felbontású, profi képek, melyekkel azt teszel, amit csak szeretnél. Meglepődnék, ha lenne olyan téma, amire rákeresve nem találnál egy szuper fotót, amelyet oldaladon vagy bejegyzésednél ne tudnál felhasználni. Az Unsplash saját licenccel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy bárhol felhasználd a képeit – kivéve persze a konkurenciát.

2. Pexels

Pexels-en mindig találok ingyen jogtiszta letölthető képeket

Bloggereknek alap. Magam is rengeteg képet töltöttem már le a Pexels-ről. Könnyű tematikus kereséssel érhetsz el ingyenes stock fotókat. Ráadásul még ingyenes stock videóik is vannak! Nézz fel ide, ha már sehol nem találsz megfelelő képet, mert biztos találsz egy neked valót.

3. Picjumbo

Egy fotós lehetővé tette, hogy ingyenes képeket töltsünk le

Egy fotós, aki belefáradt abba, hogy fényképeit a főbb stock fotó oldalak visszautasítják, ezért úgy döntött, hogy létrehozza sajátját.  Így indult ez a virágzó ingyenes képtár és futott be szépen az elmúlt években. Mennyiségben messze van egy Pexelstől vagy Unsplash-től, de legalább egyedi képek közül válogathatsz, amelyek nem fognak szembe jönni minden második blogon.

4. Pixabay

Pixabay a legnagyobb tárhelye a marketing ingyenesen letölthető képeknek

Ez az egyik legnagyobb magas minőségű képek adatbázisával rendelkező oldal. Inkább üzleti és marketing célokra használható képeket találsz itt. A Pixabay-nek nagy előnye, hogy tartalmaz ingyenes illusztrációkat és ikonokat is.

5. Gratisography

a világ legmókásabb gyűjteményét nagy felbontású ingyenes képekben

Büszkén mondják magukénak „a világ legmókásabb gyűjteményét nagy felbontású ingyenes képekben”. Éppen ezért a mennyiséget nézve messze elmaradnak a nagyoktól, de nem is ez a céljuk. Ha egyedi fotókra vágysz, akkor érdemes felnézni, hiszen könnyen rátalálhatsz egy-egy különleges darabra.

6. Free images

A Free Images több mint 300 000 ingyenes stock képet kínál saját licencével.

A Free Images több mint 300 000 ingyenes stock képet kínál saját licencével. A licenc lehetővé teszi a képek széles felhasználását, bár számos korlátozást felsorol a felhasználási feltételeknél, így érdemes odafigyelni, hogy milyen célra tervezed felhasználni a képeket.

7. Canva

A Canva egy online grafikai eszköz, amely ingyenes stock fotókat is kínál.

A Canva egy online grafikai eszköz, amely ingyenes stock fotókat is kínál. A Canva használatának egyik előnye, hogy nem csak ingyenes képek közül válogathatsz, hanem rögtön szerkesztheted azokat, így létrehozva egyedi grafikákat. Személy szerint napi szinten használom a Canva-t (például alap logó elkészítéséhez), köszönhetően felhasználóbarát szerkesztési felületének. Próbáld ki, ha gyakran kellenek képek vagy grafikák.

8. Foodies Feed

Ezen az oldalon csak éltelekhez kapcsolódó képeket fogsz találni.

Ha választani kell egy kedvencet, akkor nálam a Foodies Feed az örök kedvenc. Ki ne szeretne ínycsiklandozó ételeket látni dizájnos elrendezésben? Ezen az oldalon csak éltelekhez kapcsolódó képeket fogsz találni. A fotóknak csak egy része tölthető le ingyenesen, de egy egyszeri díj befizetésével már több száz képet érhetsz el. Ha gasztronómiával kapcsolatos tartalmakat osztasz meg, akkor alap darab – mondjuk én felnézek néha csak úgy is egy kis nyálcsorgatásra.

9. Morguefile

Átlagos képeket fogsz találni, amelyeknél sokszor olyan érzésed lesz, mintha nagymamád készítette volna, aki nemrégiben kapott okostelefont.

Ez is egy kicsit elüt az átlagtól. Itt nem professzionális képeket fogsz találni, mint például az Unsplash-en. Átlagos képek, amelyeknél sokszor az érzed majd, mintha nagymamád készítette volna, aki nemrégiben kapott okostelefont. De ha szeretnéd egy átlagos képpel feldobni tartalmaid, akkor itt a legegyszerűbb megtalálni a tökéletes darabot.

+1 Flaticon

Bizonyos ikonok csak előfizetésben elérhetők, de az ingyenesek közül is hihetetlen nagy a választék.

Néha egy beszédes ikon is elég, ezért a Flaticon semmiképp sem maradhat ki egy ilyen összesítésből. Kategóriák szerint tudsz keresni. Bizonyos ikonok csak előfizetésben elérhetők, de az ingyenesek közül is hihetetlen nagy a választék.

Habár a bemutatott oldalakon található ingyenes képek szinte mind rendelkeznek a Creative Commons Zero (CC0) licenc-szel, mégis érdemes résen lenni és lehivatkozni a képek eredetét.

Megvan a kép? Ne siess még, nem végeztünk! Ezeket jó, ha tudod:

Válassz jó minőségű képeket, de ne túl jókat…

Nincs annál csalódást keltőbb, mint amikor valaki oldalát pixeles képek rondítják. Rögtön azt érzem, hogy ez az ember nem figyel oda a részletekre és semmi profizmus nincs benne. Éppen ezért képeidnek szépen kell megjelennie, így mindig elfogadható felbontásban töltsd fel képeid. Ellenőrizd, hogy képeid mobilon és asztali gépen is jól jelennek meg. Direkt nem azt írtam, hogy a legjobb minőségben töltsd fel, mert az sem jó.

A nagy képek nagyon be tudják lassítani honlapod, ami SEO szempontból hátrányos, mivel a Google ezt is figyelembe veszi. Semmiképp se tölts fel 250 KB-nál nagyobb képeket. A megfelelő képarány kiválasztása után tömörítsd a képeid. Ehhez én a tinypng.com honlapját használom. Csak töltsd fel a képeid és a szoftverük automatikusan tömöríti azokat.

Passzoljon a márkádhoz

Érdemes belevinni márkád stílus elemeit egy-egy képbe. Nálam például minden képbe bele van szerkesztve egy szövegbuborék, ahol kiemelem azt az egy mondatot, amely a bejegyzésem üzenetét összefoglalja. A márkám színeit használva, így egy egységes arculatot tudok létrehozni, amely növeli a profizmus érzetet – legalábbis remélem. Ha például a Te márkád órákat árul, akkor figyelj oda, hogy a színek és formák használatával minden képedről süssön az elegancia.

A kép szóljon a látogatóhoz

Nem szeretem a hosszú egybefüggő szövegeket. Rögtön elmegy a kedvem az olvasástól és zavar, hogy nem találom rögtön azt az információt, ami miatt felkerestem az oldalt. A statisztikák azt mutatják, hogy nem csak én vagyok ezzel így. Egy kép beszúrásával két legyet üthetsz egy csapásra. Egyrészt a képpel szemléltetni tudod, hogy az adott bekezdés miről szól. Másrészt tördeli a szöveget, amivel máris több kedvet csináltál az olvasáshoz.

Legyenek rajta élő emberek

Megint csak a statisztikákra tudok hivatkozni. Azok a képek, amelyeken emberek szerepelnek sokkal jobban teljesítenek, mint azok amelyeken nincsenek. Ráadásul, ha még mosolyognak is azok az emberek, akkor még több kattintásra számíthatsz. Érdemes egyedibb képeket keresni, ami jó eséllyel nem fog visszaköszönni más blogon.

Válassz megfelelő képfájltípust

Nem tudod mikor milyen típusú képfájlt használj? Alapvetően két típust használunk, a JPG és a PNG.

JPG: Ezt a fájltípust fényképekhez érdemes használni, mivel ezek kicsi fájlméretben képesek kezelni a színeket. JPG használatakor nem kell félned attól, hogy képed túl nagy méretű lesz, ami belassítja oldalad betöltését.

PNG: Ezt a fájltípust leginkább grafikai elemekhez használják. Ide tartoznak az infógrafikák, szöveges képek és logók. Ha átlátszó hátteret szeretnél, akkor mindenképp PNG-t kell választanod.

SEO képoptimalizálás 4 lépésben

Gyakorlatias ember vagyok, ezért bemutatom lépésről lépésre, hogy hogyan szoktam optimalizálni feltöltendő képeimet. Ettől vannak eltérő módszerek, így nem baj, ha egy-egy lépést Te másként oldasz meg. Mindenki a saját szokásainak rabja.

1. lépés: Megfelelő képarány beállítása

Mivel ennek a blogbejegyzésnek a borítóképét szeretném elkészíteni, ezért számomra az ideális képméret 811×435, mert éppen ekkorára állítottam be a bejegyzés oldalon. Ezt Canva-ban már rögtön a kép összeállítása előtt beállítom.

Állítsd be a megfelelő képarányt

2. lépés: Válaszd ki a megfelelő fájlformátumot

Ha egyszerű képről van szó, akkor JPG, ha grafika vagy olyan kép, ahol áttetsző hátteret szeretnél, akkor PNG legyen. Én esetemben PNG lesz az ideális megoldás, mivel szöveget is tartalmaz a kép és szeretném, hogy jól olvasható legyen.

Válaszd ki a megfelelő fájlformátumot.

3. lépés: Adj nevet a fájlnak és tömörítsd

Letöltésnél adj olyan nevet a fájlnak, amely tartalmazza a kifejezést, amelyre optimalizálni szeretnéd. Esetemben az „ingyenes képek” kifejezés az. Ezután jön a tömörítés, amellyel elérem, hogy képem még kisebb méretű legyen, ezzel gyorsítva betöltési idejét. Erre a tinypng.com-ot használom. Éppen akkorára fogja tömöríteni képed, hogy szabad szemmel ne legyen látható a különbség. Csak is KB-okban érzékeld a különbséget. Esetemben 72%-kal sikerült ezt csökkenteni. Csak húzd oda a képet, majd töltsd le a „download”-ra nyomva.

Adj nevet a fájlnak és optimalizáld

4. lépés: WordPress feltöltés és SEO optimalizálás

WordPress médiatárba feltöltöm és utolsó lépésként megadom a „alt text/helyettesítő szöveg”-et. Itt érdemes egy olyan max 100 karakteres leírást megadni, amely tartalmazza a SEO kifejezésed és körülírja a kép és cikk tartalmát. Ezt látogatóid nem fogják látni, de a Google képkeresések során ezt fogja használni, ezért SEO szempontból fontos, hogy ki legyen töltve.

WordPress feltöltés és SEO optimalizálás

Összegzés

A megfelelő kép kiválasztása sokat dob tartalmaid olvashatóságán. A képi vizualizáció sokban segít az adott téma könnyebb megértését, illetve ezzel szövegeid olyan formában tudod tördelni, hogy olvasóidnak több kedvük legyen végigolvasni.

Ha tetszett és hasznosnak érezted a cikket, akkor lájkold Facebook oldalam vagy iratkozz fel.

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Oszd meg Linkedinen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek