Honlapkészítés árak 2021 – Olvasd el és spórolj 100 ezreket!

Manapság könnyű létrehozni egy honlapot. Több ezer eszköz áll rendelkezésre, ami olyan könnyűvé tette a honlapkészítést, hogy már egy 10 éves is játszi könnyedséggel készít el egyet. Ennek hatását érezni lehet a piacon.

Egyrészt kereslet oldalon ott vannak azok a vállalkozások, akik már nincsenek kitéve egy honlapfejlesztő szaktudásának hiszen kis idő és energia ráfordítással maguk is meg tudják csinálni.

Másrészt kínálat oldalon ott van a rengeteg webfejlesztő, akiknek száma folyamatosan nő az alacsony belépési küszöbnek köszönhetően (értsd pár hónapos tanulással „webfejlesztő” lehetsz), ezzel lenyomva a piaci árakat.

Éppen ezért iszonyat különbség van egy-egy árajánlat között. Aki ma szeretné belőni egy honlap árát, annak nincs könnyű dolga. Ezért sorra vettem azokat a tényezőket, amikkel számolni kell és mindegyikhez belőttem egy körülbelüli árat.

Ha honlapot szeretnél, akkor két választásod van.

1. Felbérelsz egy profi honlapkészítőt

Ha nagyon elfoglalt vagy vállalkozásod vezetésével és/vagy az informatika nem a Te asztalod, akkor szükséged lesz egy webfejlesztőre.

Jobb esetben van egy ismerősöd, aki ezzel foglalkozik (mert manapság már mindenkinek van egy ilyen ismerőse) vagy, ha nincs, akkor elkezdesz online böngészni beírva olyan kifejezéseket, mint „honlapkészítés árak” vagy weboldal készítés” és elkezdesz böngészni a webfejlesztők ajánlatai között, de mostanra csalódottan tapasztalod, hogy:

Nincsenek kitéve árak

vagy

Az árak a nevetségesen olcsó és az őrülten drága között mozognak

Elvégeztem egy kis felmérést, így bekértem pár ajánlatot egy nem túl bonyolult, de modern céges weboldalra 6 oldallal. Ez alapján 2021-ben egy ilyen weblap elkészítése 150 000 és 1 500 000 forint között mozog. Brutális a különbség. Mondanom sem kell, hogy első esetben egy szabadúszóról, míg a másik esetben egy ügynökségről van szó. Ami webfejlesztőként meglepett, hogy az esetek 40%-ban válaszra sem méltattak.

Ezzel még nem igazán vagy beljebb honlapkészítés árak témában. Ezért inkább megmutatom, hogy melyek azok a tényezők, amelyek leginkább befolyásolják egy honlap árát.

Oldalak száma: A leggyakoribb, hogy webfejlesztők különböző honlapkészítési csomagokat ajánlanak. Legtöbbször ezek különböző oldal mennyiséget tartalmaznak. Egy 10 oldalas üzleti honlapot tartalmazó csomag például 250 000 forintba kerülhet. De mi van akkor, ha neked 25 oldalra van szükséged? Ez mennyibe kerül? Jó ökölszabály, hogy egy oldal elkészítésére 25 000 – 50 000 forintot kalkulálsz. Oldal és oldal között is van különbség, hiszen van ahol csak egy kapcsolati ív van és vannak a hosszabb szolgáltatást bemutató oldalak. Úgy gondolom nem leszel messze az igazságtól, ha 50 000 Ft / oldallal számolsz.

Egyedi sablon: Ma már szinte minden weboldal egy sablon telepítésével indul. Senki sem kezd el weboldalt kódolni a nulláról. Túl időigényes és éppen, ezért túl drága lenne. Egy sablon remek alap, amivel a munka 50-60% le is tudva. D még így is rengeteg testreszabás és kódolás szükséges ahhoz, hogy honlapod úgy nézzen ki és úgy is működjön, ahogy azt szeretnéd. Minél több egyedi funkció szükséges, annál több kódolásra lesz szükség és annál nagyobbak lesznek a költségek. Ezeknek a sablonoknak köszönhető, hogy ma már profi honlapot kapsz 150 000 – 500 000 forint között. Régen ezekért elkértek 1-3 milliót.

Egyedi dizájn és grafikák: Egy kreatív dizájn és mutatós grafikák egyedülálló megjelenést adhatnak weboldaladnak. Azonban ennek ára van, hiszen a mutatós egyedi grafikák gyakran speciális szerkesztő szoftvert igényelnek, nem is beszélve a designer tehetségéről, amit szintén meg kell fizetnünk. Lehetetlen számszerűsíteni. Szerencsére sok ingyenes megoldás van, mint például a Canva. Egy profi designer simán elkér 150 ezret egy arculatért.

Egyéni logó: Sose volt még ilyen egyszerű létrehozni egy logót. Itt sem érdemes a legolcsóbb megoldásokat választani, hiszen egy egyedi logó növeli a profizmus érzetet. Egy egyedileg megtervezett logóért 2021-ben elkérnek 30 000 -100 000 forint közötti összeget.

Extra programozás: Manapság már szinte mindenre van egy bővítmény, amely biztosítja a kívánt funkciót. Azonban ezeket gyakran plusz kódolással kell testreszabni, ami extra bütykölést és tesztelést von maga után, mire elkezd valóban úgy működni ahogy az elvárható. Webfejlesztő órabére 5000 – 15 000 forint között mozog.

Tervezés fázisolása: A legtöbb weboldal egy drótvázzal kezdődik (ez lényegében egy vázlat). Ezután az 1-2 fordulós tervezés során elkészül a végleges dizájn. Néhány weboldal-tervező akár 3-5 körös design felülvizsgálatot is kínál. Véleményem szerint itt dől el, hogy egy weboldal mennyire lesz profi hatású. Én például szeretek több időt szánni a tervezésre, aminek végén eljutunk a tökéletes dizájnig, ahol minden vizuális és tartalmi elem a helyére került. Csak ezután jön a fejlesztés. Egy ilyen dizájn elkészítése 50 000 – 150 000 forint között mozog.

Weboldal tartalom fejlesztése (azaz szövegírás): Az átgondolt és meggyőző tartalom minden sikeres weboldal alapja. Ha nulláról építed a weboldalad, akkor meg kell írni a szövegeket. Ha van már weboldalad, de tartalmilag elavult és nem szólítja meg a célközönséged, akkor át kell alakítani. Tapasztalataim szerint a weboldal készítés egyik legnagyobb akadálya ezek megírása. Ez érthető is, hiszen a hétköznapokban ritkán kell több oldalnyi szöveget megírnunk. Ráadásul frappánsan megírt szövegre van szükség, amely eladja vállalkozásod termékeit vagy szolgáltatásait. Ezért van, hogy nálam a weboldalkészítés során egy profi szövegíró készíti el a tartalmakat. Végeredményben ég és föld a különbség. Egy profi webszöveg író 25 000 – 75 000 forintért ír meg egy oldalt.

PRO TIPP 1: Ha profira bízod honlapod, akkor vigyázz az olcsón dolgozó szakemberekkel. Az alacsony ár kéz a kézben jár a silány minőséggel. Egy silány minőségű honlap pedig nem tölti be célját, így olyan, mintha nem is létezne. Ez pedig egyenlő a pénzkidobással. Mindig keresd a minőséget és ne sajnáld megfizetni!

2. Megpróbálod magad elkészíteni

Ha van érzéked és érdeklődésed az informatikához, illetve szívesen rászánod az időd és energiád, akkor magadtól is meg tudod építeni a honlapod. Ezért összegyűjtöttem, hogy milyen honlapkészítési árakkal kalkulálj, ha magad csinálod.

Egy honlap elkészítéséhez nincs szükség nagy beruházásra. Nézzük meg ebben az esetben milyen költségeid lesznek.

Domain név: 2000 forint egy évre. Több ezer helyen tudsz domaint regisztrálni. Én szeretem a tárhelyszolgáltatással együtt megvenni, hogy egy helyen tudjam kezelni a kettőt.

Tárhelyszolgáltatás: Évi 5 000 és 50 000 forint között lehet. Az első tárhelyszolgáltatóm választásánál még az ár volt a legfontosabb. Így egy olcsót választottam, ami 5 000 forint volt évente. Ez a minőségen meg is érződött. Sok manuális beállítás, lassú szerver kapcsolat és nem túl készséges ügyfélszolgálat. Ezért ma már sokkal inkább keresem a minőségi ajánlatot korrekt áron. Éppen ezért számomra a Siteground vált be a leginkább, ahol 30 000 forint a tárhelyszolgáltatás éves díja. Drágább, de messze minőségibb szolgáltatást kapsz, megspórolva az időt, amit az extra beállításokkal töltenél.

Prémium sablon: 15 000 – 30 000 forint. Csak a WordPressben több ezer sablon létezik. Vannak ingyenesek és vannak fizetősök. A minőséget itt is érdemes megfizetni, hiszen hosszútávon sok fejfájást és időt spórolsz meg magadnak egy jó prémium sablonnal. Tényleg nem érdemes garasoskodni. Amiket kipróbáltam és bejöttek, Divi és Oxygen.

Prémium bővítmények: 20 000 – 40 000 forint. Ugyanazt tudom tanácsolni, mint a sablonnál. Tégy magadnak egy szívességet és fektess be pár minőségi bővítménybe. Sok ingyenes és jó bővítmény van, ami tényleg hatalmas értéket ad – például a Rankmath keresőoptimalizálására. De minden ilyenre jut 5, amelyik hosszútávon csak bosszúságot fog okozni. Két fizetős bővtmény van, amely egy oldalamról sem maradhat le, az Elementor oldal építő és a Wp Rocket honlap gyorsító.

Betanulás: Ha szeretnél időt megspórolni magadnak, akkor érdemes valamilyen online kurzus segítségével elkezdeni a weblapkészítést. Vannak szuper ingyenes kurzusok, mint a wpSuli. Fizetősből pedig ajánlom a WpKurzust. Itt több bővítményt már megvettek helyetted, így lehet a kurzusért fizetned kell, de sokat spórolsz azon, hogy nem kell megvásárolnod a prémium bővítményeket.

Összesítve így is 30-100 ezer forintba kerülhet honlapod elindítása. De tapasztalatból mondom, hogy ennek minősége gyengébb lesz, így később biztos át fogod építeni.

Mindkét út járható. A döntésed leginkább azon múlik, hogy mennyi időt tudsz rászánni.

Még egy „egyszerű” pár oldalas honlap esetében sem meglepő, ha elmegy 20-40 óra, mire elfogadható minőségű, mások előtt is felvállalható eredménye lesz. És ez már feltételez egy bizonyos szintű tudást. Ha teljesen új vagy a témában, akkor ez az idő felmehet a 2-3 szorosára.

Egy modern, jól átgondolt weboldal felépítése sokkal időigényesebb, mint azt a legtöbb ember gondolná. De ha több időd van, mint pénzed, és nem ijedsz meg egy kis webfejlesztéstől, akkor vágj bele.

A weboldal karbantartás és licencek költsége

A weboldal elkészítésével nincs vége a munkának. Akár egy szép autónál, itt is időt, pénzt és energiát kell szánni annak fenntartására.

Kezdjük azzal, hogy éves tárhely díjat kell fizetned a tárhelyszolgáltatódnak. Plusz ott vannak a megvásárolt prémium bővítmények, amelyek csak akkor frissülnek, ha minden évben újra meghosszabbítod az előfizetésed.

Ennek kezelésére megbízhatsz egy webfejlesztőt, aki segít karbantartani és feltölteni az új tartalmakat. Egy weboldal folyamatosan változik, ahogy vállalkozásod nő, ezért úgyis lesznek új tartalmak, mint videók, szakmai cikkek vagy marketing anyagok.

Weboldalad folyamatos műszaki karbantartást igényel. Frissítések kezelése és a biztonság folyamatos monitorozása, hiszen a webhelyek állandó célpontjai a hackereknek. Ha nem szeretnél a lentihez hasonló üzeneteket kapni, akkor erre figyelj oda.

Ha pedig mégis beüt a baj, akkor jó, ha van biztonsági mentés weboldaladról, amellyel gyorsan visszaállíthatod a támadás előtti állapotba. Sajnos ezek gyakrabban fordulnak elő, mint gondolnád.

Nem szeretnél ezzel foglalkozni? Nem gond, hiszen karbantartási szolgáltatást bármikor igénybe vehetsz, amelynek havi díja 15-50000 forint között mozog. Ennek mértéke függ a honlapodtól és az igényelt szolgáltatástól.

PRO TIPP 2: Az éves lincenc díjakat el tudod kerülni azzal, hogy webfejlesztőre bízod a karbantartást. A webfejlesztők ezeket nagyobb csomagokban vásárolják, így több honlapnál is felhasználhatják ugyanazt a licenct. Például ott az Elementor oldalépítő, amivel a weboldalakat készítem. Ennek éves díja 49 dollár. Nekem webfejlesztőként 200 dolláros csomagom van, amelyet akár 1000 oldalnál is használhatok. Így ügyfeleimnél weboldalánál felhasználom ezt a licence díjat ezzel megspórolva nekik ezt az éves költséget.

Ahogy vállalkozásod növekszik és fejlődik, weboldaladnak egyre kifinomultabb megoldásokra lesz szüksége. Szuper, ha ezeket magad is el tudod végezni. Ellenkező esetben 2021-ben egy hozzáértő, tapasztalt webfejlesztő óradíja 10-15 ezer forint körül van.

Drága webdizájn és weboldal hibák, amiket kerülj el

Nem keveset költöttem már bővítményekre webfejlesztő karrierem során. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden forint jó helyre került…

Ezekre figyelj, ha nem akarsz pénzt kidobni az ablakon:

Gyenge minőségű bővítmények: Egy WordPress weboldal felépítéséhez elengedhetetlenek a bővítmények. A silány és nem tesztelt megoldások a weboldal stabilitását és biztonságát veszélyeztetik. Maradj azoknál a márkáknál, amelyek már bizonyítottak a piacon és állandó támogatást biztosítanak termékeikre. Mindig prémium bővítményeket használj, különben a hibák állandó javítgatása felemészti az idődet.

Inkompetens idióták: Sajnos a piacon sok a kókler, akik sem tudásban, sem ambicióban nincsenek a toppon. A tudás hiánya még a kisebb probléma. Mindenkinek el kell kezdeni valahol és szerencsére manapság az interneten bármi megtanulható, csak szorgalom kérdése. Én is tudatlanul kezdtem… Ezért nagyobb baj az ambíció hiánya. Nem elég, hogy hiányos a tudása, de még lusta is ez ellen tenni. Az ilyentől óvakodj, mint a tűztől. Hosszútávon nagyon sokba fog kerülni neked.

Rossz tanácsok: Valószínűleg ez vitte el a legtöbb időmet és pénzemet. Nem feltétlenül kapcsolódott weboldal fejlesztéshez. Inkább gondolok olyan aktuális trendekre, mint SEO, Google hirdetések, Facebook marketing, tartalommarketing stb. A marketingben mindig van egy felkapott téma, amely állítólag elhozza a csodát. Sok ígéret, kevesebb eredmény. Ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor minden bizonnyal nem az. Nincs új a nap alatt. A sikerhez idő, kemény munka és kitartás szükséges. Pont.

Előnyök és hátrányok: Profi webfejlesztő vagy csináld magad weboldal

Profi webfejlesztő megbízása

Előnyök

 • Nem kell órákat, napokat vagy heteket töltened azzal, hogy megtanulj weboldalt készíteni és karbantartani.
 • Kapsz egy modern, profi weboldalt, amelyre büszke lehetsz, hiszen méltón képviseli céged és az értékeid
 • Karbantartják az oldalad, ha nem szeretnél vele foglalkozni
 • Hasznos tanácsaival segíti a weboldal kialakításában, hiszen egy webfejlesztő már tudja azt, amiről Te még az sem tudod, hogy nem tudod
 • Éppen ezért, segít elkerülni a buktatókat, amelyek később pénzbe vagy időbe kerülnének neked

Hátrányok

 • Több 100 ezer forintos beruházás egy weboldal elkészítése
 • Ha semennyire sem értesz az informatikához, akkor ki vagy szolgáltatva webfejlesztődnek – ezért fontos, hogy megbízható webest találj

Magad készíted

Előnyök

 • Ha jelenleg több időd van, mint pénzed, akkor költséghatékonyabb magadnak elkészítened weboldalad
 • Használhatsz weboldalépítő szoftvert, mint a Wix vagy Squarespace, hogy elindítsd első honlapod, akár pár napon belül. Ezeknek ára valahol 3-10 000 Ft/hó között mozog.
 • Változtatások eszközölése azonnal. Gyors reakció azáltal, hogy tudod miként szerkeszd oldalad

Hátrányok

 • Nem hazudok. Hacsak nem vagy egy isten adta designer tehetség, akkor az első honlapod amatőr lesz. A legszomorúbb, hogy ez neked fel sem fog tűnni.
 • Egy weboldal elkészítése nem kis feladat. Főleg, ha nem tudod, hogy kezdj neki. Éppen ezért sokszor halogatni fogod. Így a készítési idő hetekig, hónapokig elhúzódhat. Sőt, lehet egyáltalán nem is készül el.
 • Hihetetlenül időigényes. Lehet, hogy 2-4 órát is eltöltesz annak kutatásával, hogy egy funkció miként működjön, miközben egy tapasztalt webes 5-10 perc alatt megcsinálja.

A recept egy sikeres weboldalhoz

Bízz meg egy webest

Igen, elfogult vagyok, de közben őszinte is. Egy modern profi weboldal létrehozása, amely ügyfeleket és vásárlásokat generál a vállalkozásodnak, sokkal bonyolultabb, mint az elsőre tűnik.

Ha jelenleg szűkösek a keretek ahhoz, hogy megbízz egy webfejlesztőt és a barkácsolás az egyetlen lehetőséged, akkor persze, csináld.

De, ha megengedheted magadnak, hogy megbízz egy tapasztalt webdesidgnert/fejlesztőt, akkor választ azt, mert rengeteg időt, pénzt és fejfájást tudsz megspórolni magadnak és a végső eredmény is jobb lesz.

Ugyanez az oka annak, hogy inkább fizetek a fogorvosnak, könyvelőnek, autószerelőnek a szakértelméért. Én is meg tudnám csinálni ezeket, de az ő szakértelmükkel jobb eredménnyel végzik el a munkát és legtöbbször ez az olcsóbb megoldás is. Mivel értenek hozzá!

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Oszd meg Linkedinen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek